دوره 20، شماره 4 - ( 11-1393 )                   برگشت به نسخه مرتبط | برگشت به فهرست نسخه ها

Choromzadeh R, Akhound M R, Rasekh A. Factors Affecting Women's Birth Intervals: The Case of Women Referred to Health Centers in Ahwaz. Journal of Hayat 2015; 20 (4) :35-50
چرم‌زاده رویا، آخوند محمدرضا، راسخ عبدالرحمن. عوامل مؤثر بر فاصله تولدها در خانم های مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان اهواز. حیات. 1393; 20 (4) :35-50

1- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته آمار اقتصادی-اجتماعی دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر، دانشگاه شهید چمران اهواز
2- استادیار گروه آموزشی آمار دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر، دانشگاه شهید چمران اهواز ، Mr.Akhoond@Scu.ac.ir
3- استاد گروه آموزشی آمار دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر، دانشگاه شهید چمران اهواز

زمینه و هدف: رفتار باروری یک جامعه را به شیوه­های مختلف می­توان مطالعه کرد. یکی از این شیوه­ها بررسی فاصله تولدهاست. فاصله تولدها یکی از معیارهای مهم در تعیین و تفسیر نرخ باروری است. هدف این مطالعه، بررسی فاصله تولدها و عوامل مؤثر بر آن در شهر اهواز می­باشد .

روش بررسی: در این مطالعه، خانم‌های باردار (49-15 ساله) ساکن اهواز مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی در سال 92-1391 جامعه مورد مطالعه را تشکیل می‌دادند و تعداد نمونه 1074 نفر بود. برای نیل به هدف پژوهش با توجه به ماهیت داده­های مربوط به فاصله تولدها از مدل­ زمان شکست شتابیده استفاده شده است. به منظور یافتن برآورد پارامترها با استفاده از این مدل نرم­افزار آماری R مورد استفاده قرار گرفته است .

یافته‌ها : نتایج حاصل نشان می­دهد که تحصیلات مادر، قومیت پدر، نوع منزل مسکونی، استفاده از وسایل پیشگیری، سن مادر هنگام ازدواج و وضعیت بارداری فرزند مهم­ترین متغیرهای تأثیرگذار بر فاصله تولد اول، قومیت مادر، استفاده از وسایل پیشگیری، تعداد سقط یا مرده­زایی، وضعیت بارداری فرزند، مدت زمان شیردهی و نوع زایمان فرزند قبلی مهم­ترین متغیرهای تأثیرگذار روی فاصله تولد دوم و قومیت پدر، استفاده از وسایل پیشگیری و مدت زمان شیردهی به فرزند قبلی مهم­ترین متغیرهای تأثیرگذار روی فاصله تولد سوم هستند .

نتیجه‌گیری: مقایسه نتایج حاصل از مطالعه حاضر با مطالعات قبلی نشان می­دهد که در طول سال­های اخیر شتاب باروری کاهش و فاصله بین تولدها افزایش یافته است. به­عبارت دیگر شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کنونی سبب افزایش فاصله تولدها شده که نتیجه آن کاهش باروری در زوج‌ها می‌باشد .

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مراقبت‌هاي مامايي
انتشار: 1393/12/5 | انتشار الکترونیک: 1393/12/5