زمینه و هدف: در سالهای اخیر ماهیت عملکرد بالینی، تغییر پیدا کرده و تحت تأثیر انواع مدلهای گام به گام حل مسأله قرار گرفته است، این تغییر، نیاز به افرادی که مهارتهای حل مسأله را به طور مؤثر در عملکردشان به کار گیرند، ضروریتر میسازد. از سویی قاطعیت بالا برای پرستاران و دانشجویان پرستاری، یک ضرورت است تا بتوانند در برقراری ارتباطی بهتر و استفاده مؤثر از دانش و مهارتهای حرفهای خود توانمند باشند. هدف این مطالعه، تعیین مهارت های حل مسأله و قاطعیت در دانشجویان کارشناسی پرستاری بود .
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع مقطعی میباشد. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان سال اول تا چهارم کارشناسی پرستاری شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 89-88 دانشگاه علوم پزشکی ایران بودند. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه حل مسأله هپنر و پیترسون و آزمون قاطعیت راتوس همراه با سؤالات مربوط به مشخصات فردی بود. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تیمستقل و ضریب همبستگی پیرسون برای تحلیل دادهها استفاده شد .
یافتهها : 322 دانشجو با تکمیل و عودت پرسشنامهها در این مطالعه شرکت کردند. میانگین امتیاز دانشجویان در مهارت حل مسأله 5/89 و در مهارت قاطعیت 1/12 به دست آمد، که نشاندهنده سطح متوسط هر دو مهارت است. نتایج همچنین نشان داد سطح هر دو مهارت حل مسأله و قاطعیت در دانشجویان سال چهارم نسبت به سایر دانشجویان بالاتر بود، با این حال فقط بین میانگین امتیازات مهارت قاطعیت دانشجویان سالهای مختلف تحصیلی تفاوت معنادار آماری وجود داشت (037/0 p £ و 85/2= F ). مطالعه همچنین نشان داد سطح بالای مهارت حل مسأله با سطح بالایی از مهارت قاطعیت همراه است .
نتیجهگیری: برنامههای آموزشی باید با فراهم کردن فرصت تعلیم و تمرین مهارتهای مختلف زندگی، دانشجویان را به توانم ن دیهای مختلف از جمله مهارت حل مسأله و قاطعیت مجهز نماید. آموزش پرستاری نیز باید توانایی دانشجویان در حل مسایل بالینی و در نتیجه کارآمدی آنها را به عنوان مراقبین بهداشتی ارتقاء بخشد .
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |