زمینه و هدف: انعطافپذیری تصویر بدنی به عنوان ظرفیت تجربه ادراکها، حسهای بدنی، احساسها، افکار و باورهای مرتبط با تصویر بدن بدون تلاش برای تغییر شدت و فروانی آنها و در عین حال دنبال کردن ارزشهای زندگی با وجود این باورها تعریف شده است. مطالعه حاضر با هدف ترجمه، بررسی روایی و پایایی پرسشنامه انعطافپذیری تصور بدنی ( BI-AAQ ) به عنوان ابزاری جهت سنجش انعطافپذیری تصویر بدنی طراحی و اجرا شد .
روش بررسی: در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 354 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی تهران (130 نفر مرد و 224 نفر زن) به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. و ابزارهای پژوهش (پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه انعطافپذیری تصویر بدنی، پرسشنامه پذیرش و عمل ویراش 2 و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس) را تکمیل نمودند. جهت تحلیل دادهها از نرمافزار 21 IBM SPSS و 21 IBM SPSS Amos استفاده شد .
یافتهها : برای بررسی روایی پرسشنامه، همبستگی این مقیاس با رضایت از وزن، انعطافپذیری روانشناختی، استرس، افسردگی و اضطراب به ترتیب 54/0- ، 33/0 ، 33/0 ، 45/0 و 37/0 بود که بیانگر روایی همگرای مقیاس مذکور است. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نیز نشان داد که الگوی تک عاملی پرسشنامه انعطافپذیری تصویر بدنی در جامعه ایرانی برازش خوبی دارد. برای بررسی پایایی پرسشنامه، ثبات داخلی ابزار (پرسشنامه)، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شد که در نتیجه این ضریب، 87/0 محاسبه گردید. همچنین ضریب آزمون بازآزمون ابزار 72/0 محاسبه گردید .
نتیجهگیری: پرسشنامه انعطافپذیری تصویر بدنی مشخصههای روانسنجی قابل قبولی در جامعه ایران دارد و یک ابزار مفید برای تحقیقات روانشناختی و کلنیکهای روانشناختی است .
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |