دوره 18، شماره 5 - ( 11-1391 )                   برگشت به نسخه مرتبط | برگشت به فهرست نسخه ها

Abouzari Gazafroodi K, Najafi F, Kazemnejad E, Rahimikian F, Shariat M, Rahnama P. Comparison of Sexual Function between Nulliparous with Multiparous Pregnant Women. Journal of Hayat 2013; 18 (5) :55-63
ابوذری گزافرودی کبری، نجفی فاطمه، کاظم‌نژاد احسان، رحیمی‌کیان فاطمه، شریعت مامک، رهنما پروین. بررسی مقایسه‌ای عملکرد جنسی در زنان باردار نخست‌زا و چندزا. حیات. 1391; 18 (5) :55-63

1- مربی گروه آموزشی مامایی دانشکده پرستاری و مامایی شرق گیلان، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، گیلان، ایران ، kaboozari@yahoo.com
2- مربی گروه آموزشی مامایی دانشکده پرستاری و مامایی شرق گیلان، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، گیلان، ایران
3- استادیار گروه آموزشی آمار حیاتی دانشکده پرستاری و مامایی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، گیلان
4- عضو عضو مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، مربی گروه آموزشی بهداشت باروری، بارداری و زایمان دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- دانشیار مرکز تحقیقات مادر، جنین و نوزاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
6- استادیار گروه آموزشی مامایی دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
زمینه و هدف: عملکرد جنسی در طول حاملگی به دلایل متعددی تحت تأثیر قرار می‌گیرد. فرزنددار شدن علاوه بر این که فرآیندهای روانی- اجتماعی فرد را درگیر می‌کند، ممکن است بر عملکرد جنسی به صورت غیرمستقیم اثر بگذارد. این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد جنسی زنان باردار نخست‌زا و چندزا انجام یافته است.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی مقطعی در مراکز بهداشتی- درمانی شهری شرق گیلان در سال 89-1388 انجام گرفته است. نمونه‌ها شامل 554 خانم باردار متقاضی دریافت مراقبت‌های دوران بارداری بود که با روش نمونه‌گیری آسان انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه عملکرد جنسی و ترس از صدمه به جنین و مادر بود. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و استنباطی (من‌ویتنی‌یو، Generalized linear models) در نرم‌افزار SPSS v.16 استفاده شد. سطح معناداری از 05/0p< در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: در سه ماهه اول و دوم بارداری، اختلاف معناداری بین عملکرد جنسی زنان نخست‌زا و چندزا وجود نداشت (به ترتیب 353/0=p و 251/0=p). در سه ماهه سوم بارداری تفاوت آماری معناداری بین زنان نخست‌زا و چندزا از نظر میل جنسی (002/0=pبرانگیختگی جنسی (01/0p<ارگاسم (01/0p<)، درد (02/0=p) و همچنین مجموع امتیاز عملکرد جنسی (016/0=p) مشاهده شد. آنالیز چند متغیره بین عملکرد جنسی زنان باردار نخست‌زا و چندزا اختلاف معنادار آماری نشان داد (008/0=p).

نتیجه‌گیری: با توجه به مؤثر بودن تعداد زایمان بر عملکرد جنسی زنان باردار، طراحی و اجرای برنامه‌های مشاوره و توانبخشی مسایل جنسی به عنوان بخشی از مراقبت‌های قبل از تولد به خصوص برای افراد چندزا ضروری به نظر می‌رسد.

انتشار: 1392/5/30 | انتشار الکترونیک: 1392/5/30