دوره 28، شماره 3 - ( 7-1401 )                   برگشت به نسخه مرتبط | برگشت به فهرست نسخه ها

Nargesi Khoramabad N, Javadi A, Mohammadi R, Khazaee A, Amiri A, Moradi N et al . Assessment of the self-care level against COVID-19 and its related factors among hemodialysis patients. Journal of Hayat 2022; 28 (3) :310-321
نرگسی خرم‌آباد نرگس، جوادی اکبر، محمدی رسول، خزایی عاطفه، امیری اکبر، مرادی نسرین و همکاران.. بررسی میزان خودمراقبتی در برابر بیماری کووید-19 و عوامل مرتبط با آن در بیماران تحت همودیالیز. حیات. 1401; 28 (3) :310-321

1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشکده پرستاری پلدختر، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، ایران ، nargesi_k@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشکده پرستاری پلدختر، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، ایران
3- مرکز تحقیقات بهداشت تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، ایران
4- دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، ایران
5- بیمارستان شهدای عشایر، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، ایران
زمینه و هدف: امروزه بیماری کووید-­19 تهدیدی جدی برای سلامت جهان شده است. با توجه به شرایط ویژه، بیماران تحت همودیالیز بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا قرار دارند. لذا خود­مراقبتی در آن­ها بسیار ضروری است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان خودمراقبتی این بیماران در برابر کووید-­19 و عوامل مؤثر بر خودمراقبتی، انجام گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 219 نفر از بیماران مراجعه­کننده به بخش دیالیز بیمارستان­های دولتی منتخب استان لرستان در سال 1399 به روش سر­شماری انتخاب و بررسی شدند. اطلاعات بیماران توسط پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه محقق ساخته خودمراقبتی در برابر کووید-­19 گردآوری شد. یافته­ها در نرم­افزار SPSS نسخه 22 و سطح معناداری 05/0 p< تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: میانگین نمره خودمراقبتی در برابر کووید-­19 در بیماران 33/186، و اغلب بیماران دارای خودمراقبتی در سطح خوب بودند. بین متغیرهای محل سکونت (001/0>p) و وجود بیماری همزمان (044/0=p) با نمره خودمراقبتی بیماران ارتباط معناداری دیده شد. در میان منابع متعدد کسب اطلاعات، بین شبکه­های اجتماعی (047/0=p) و خانواده و اقوام (001/0>p) با نمره خودمراقبتی تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین داشتن بیماری همزمان، محل سکونت شهری و سطح تحصیلات دانشگاهی به صورت معناداری خودمراقبتی را پیشبینی می­کردند.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه توصیه می­شود، برنامه­های آموزشی مناسبی با در نظر گرفتن عوامل مؤثر بر ارتقای خودمراقبتی برای این بیماران تدوین شود. همچنین جهت اثربخشی بیش­تر از ظرفیت­هایی مانند شبکه­های اجتماعی و خانواده بیماران نیز استفاده گردد.

واژه‌های کلیدی: خودمراقبتی، کووید-19، همودیالیز
انتشار: 1401/9/22 | انتشار الکترونیک: 1401/9/22