دوره 18، شماره 1 - ( 1-1391 )                   برگشت به نسخه مرتبط | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirmohammadali M, Ashrafinia F, Rajabi H, Amelvalizadeh M, Sadeghniiat Haghighi K, Kazemnejad A. Effect of Exercise on Quality of Sleep in Post-Partum Women. Journal of Hayat 2012; 18 (1) :20-29
میرمحمدعلی‌ئی ماندانا، اشرفی‌نیا فرزانه، رجبی حمید، عامل‌ولی‌زاده مهرنوش، صادق‌نیت‌حقیقی خسرو، کاظم‌نژاد انوشیروان. بررسی تأثیر تمرینات ورزشی بر کیفیت خواب مادران در دوره پس از زایمان. حیات. 1391; 18 (1) :20-29

1- مربی گروه آموزشی بهداشت مادر و کودک دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- مربی گروه آموزشی مامایی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمان
3- دانشیار گروه آموزشی فیزیولوژی ورزشی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تربیت معلم تهران
4- کارشناس ارشد مامایی
5- دانشیار گروه آموزشی طب کار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
6- استاد گروه آموزشی آمار زیستی دانشگاه تربیت مدرس
زمینه و هدف: دوره پس از زایمان یک مرحله بحرانی است. تغییرات سریعی که پس از زایمان تجربه می‌شود، مادران را در معرض تجربیات ناخوشایندی از جمله آشفتگی الگوی خواب قرار می‌دهد که موجب تهدید سلامت مادران و شیرخواران آن‌ها می‌گردد. برخی از مطالعات نشان داده است که انجام تمرینات ورزشی به عنوان یک روش غیر دارویی مؤثر در بهبود کیفیت خواب دارای اهمیت می‌باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین تأثیر تمرینات ورزشی بر کیفیت خواب مادران در دوره پس از زایمان بوده است.

روش بررسی: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده است که در مورد 80 مادر نخست‌زای 35-18 ساله تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر رفسنجان با بارداری تک قلو، فقدان هر گونه بیماری جسمی و روحی حاد و مزمن که به روش زایمان واژینال نوزادی رسیده و سالم را به دنیا آورده بودند، در سال 1389 انجام گرفته است. مادران به دو گروه 40 نفره آزمون و شاهد تقسیم شدند. در گروه آزمون برنامه‌ای از تمرینات ورزشی پیلاتز 5 جلسه در هفته ترجیحاً به صورت متوالی به مدت 30 دقیقه برای 8 هفته انجام می‌گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات شاخص کیفیت خواب پیتسبورگ بود که در ابتدا، انتهای چهار هفته اول و دوم مطالعه تکمیل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آنالیز واریانس با اندازه‌های تکراری استفاده شد.

یافته‌ها: در طول 8 هفته پیگیری، بهبود معناداری در کیفیت خواب مادران گروه آزمون مشاهده شد. اگر چه اثر متقابل بین زمان و گروه بر کیفیت خواب معنادار بود (02/0=p) اما در ادامه مقایسه میانگین کیفیت خواب در هر مقطع زمانی (به طور جداگانه) بین دو گروه آزمون و شاهد نشان داد که مداخله مورد نظر در بهبود کیفیت خواب مادران مؤثر بوده است (001/0p<).

نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیر تمرینات ورزشی پیلاتز بر بهبود کیفیت خواب مادران در دوره پس از زایمان، انجام این تمرینات به عنوان یک روش غیر دارویی مؤثر در جهت ارتقای سلامت مادران پیشنهاد می‌گردد.

انتشار: 1392/5/29 | انتشار الکترونیک: 1392/5/29