دوره 26، شماره 2 - ( 4-1399 )                   برگشت به نسخه مرتبط | برگشت به فهرست نسخه ها

Kiyani Mask M, Aradmehr M, Azmoude E. Gestational age-specific weight gain based on the indices of the American institute of medicine in the second and third trimester of pregnancy and its related factors. Journal of Hayat 2020; 26 (2) :131-143
کیانی مسک مهین، آرادمهر مریم، آزموده الهام. وضعیت وزن گیری اختصاصی سن بارداری براساس شاخص‌های انجمن پزشکی آمریکا در سه ماهه دوم و سوم بارداری و عوامل مرتبط با آن. حیات. 1399; 26 (2) :131-143

1- گروه آموزشی مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
2- گروه آموزشی مامایی، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران ، azmoudehe@gmail.com
زمینه و هدف: افزایش وزن مطلوب دوران بارداری، به عنوان شاخص مهم سلامت مادر و جنین از متغیرهای قابل تعدیل زیادی اثر می­پذیرد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت وزن­گیری اختصاصی سن بارداری براساس شاخص­های انجمن پزشکی آمریکا و تعیین عوامل مرتبط با آن انجام یافته است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تعداد 250 نفر از زنان باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر تربت حیدریه در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفتند. برای هر فرد وزن­گیری اختصاصی سن بارداری محاسبه و براساس میزان انحراف از شاخص‌های انجمن پزشکی آمریکا، افراد به سه دسته وزن گیری کم‌تر از حد، بهینه و بیش از حد تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه مشخصات زمینه‌ای، پرسشنامه وزن‌گیری و مقیاس روابط چندبعدی بدن بود. داده‌ها با آزمون‌های کای‌اسکوئر، آنالیز واریانس، کروسکال والیس و رگرسیون رتبه‌ای در نرم‌افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: در این مطالعه، 22% افراد وزن گیری کم‌تر از حد، 4/46% وزن گیری بهینه و 6/31% وزن­گیری بیش از حد داشتند. وزن گیری اغلب افراد با شاخص توده بدنی لاغر و نرمال در محدوده طبیعی (4/55%) و در اغلب افراد دارای اضافه وزن و چاق، در محدوده بیش‌تر از حد (به ترتیب 2/43% و 7/35%) قرار داشت. وضعیت وزن­گیری با سن، تحصیلات، پاریتی، سابقه سقط، احساس زن و همسر وی نسبت به بارداری و خواسته بودن بارداری از منظر همسر ارتباط داشت (05/0>p). بعد از ورود متغیرهای معنادار به مدل رگرسیون رتبه‌ای تنها نولی‌پاریتی قادر به پیش‌گویی وضعیت وزن گیری دوران بارداری بود (017/0=p).
نتیجه‌گیری: مطلوب بودن وضعیت وزن گیری اغلب زنان باردار این مطالعه ممکن است بازگوکننده تغذیه مناسب و کارآمد بودن مراقبت­های بارداری در این شهر ­باشد. شناسایی عوامل مرتبط با وزن­گیری خارج از محدوده موجب افزایش کارایی مداخلات مربوط به وزن گیری می­شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مراقبت‌هاي مامايي
انتشار: 1399/4/24 | انتشار الکترونیک: 1399/4/24