مقدمه: حاملگی گر چه یک بیماری نیست و پدیدهای طبیعی محسوب میشود ولی میتواند برای مادر وجنین خطراتی به همراه داشته باشد. مادر هسته اصلی خانواده و عامل سلامت و موفقیت سایر اعضاء، است و مرگ او صدمات جبرانناپذیری را به خانواده و جامعه وارد میسازد. به طور متوسط سالیانه 10100 کودک در استان کردستان متولد میشوند و دوازده مورد مرگ مادر در استان رخ میدهد؛ بدین ترتیب میزان مرگ مادران باردار استان کردستان 118 مورد به ازای هر 000/100 تولد زنده است که در مقایسه با مرگ و میر مادران باردار در کل کشور که 37 مورد به ازای هر 000/100 تولد زنده است، بیش از سه برابر است.
روش کار: این مطالعه از نوع مورد - شاهدی بوده، گروه شاهد از نظر محل سکونت و زمان حاملگی (سال) با گروه مورد همسان بودند. نمونههای گروه مورد از طریق سرشماری و نمونههای گروه شاهد به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و نسبت مورد به شاهد 1 به 4 بود. دادههای مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه که اعتبار آن به روش محتوی تأیید شده بود، جمعآوری گردید. دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.Win و آمار توصیفی و آمار تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: از 55 مورد مرگ مادری که در زمان مطالعه اتفاق افتاده بود بیشترین درصد متعلق به گروه سنی 35-18 سال، بیسواد و خانهدار و روستایی بودند و شهرستان مریوان با 1/29 درصد بالاترین میزان مرگ مادری را دارا بود. در بین متغیرهای بررسی شده، مراقبتهای دوران بارداری (7/22=OR)، عامل زایمان (85/9=OR)، استفاده از یکی از روشهای تنظیم خانواده (4/5=OR)، تعداد بارداری (5/2=OR) و روش زایمان (3/2=OR) با مرگ مادری ارتباط داشتند.
نتیجهگیری: با توجه به عواملی که در مرگ مادری شناخته شدهاند، میتوان با انجام اقداماتی نظیر افزایش مراقبتهای دوران بارداری، افزایش پوشش تنظیم خانواده، جلوگیری از انجام زایمانها توسط ماماهای دوره ندیده و جلوگیری از انجام سزارینهای غیر ضروری، میزان مرگ مادری را در استان کردستان به نحوی چشمگیر کاست.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |