مقدمه:کمخونی از شیوع بالایی در بین زنان باردار برخوردار است و میتواند عوارض زیادی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد.
مواد و روش کار: تعداد 302 نفر از زنان باردار مراجعهکننده به درمانگاه پریناتال بیمارستان میرزا کوچک خان به صورت شاهد و مورد با توجه به میزان هموگلوبین (Hb) در دو گروه کمخون و سالم تحت مطالعه قرار گرفتند. Hb<11g/dl در سه ماهه اول و سوم و Hb<10/5g/dl در سه ماهه دوم تحت عنوان کمخونی طبقهبندی شد. افراد مبتلا به کمخونی درمان شدند و پیامد حاملگی از قبیل وزن تولد، زایمان زودرس، اختلال رشد جنین و مردهزایی و سقط در این دو گروه با هم مقایسه گردید.
یافتهها: شیوع کمخونی به طور کلی 6/8% بوده است. شیوع کمخونی در سه ماهه اول، دوم و سوم به ترتیب 3/10% و5/3% و7/12% بوده است. فراوانی کمخونی با افزایش سن مادر، افزایش تعداد حاملگی و زایمان قبلی افزایش داشت و در زنانی که آهن تکمیلی دریافت کرده بودند، کاهش یافت. پیامد حاملگی در افراد کمخون درمان شده و افراد سالم (غیر کمخون) با هم تفاوتی نداشت. اختلال رشد در گروه مبتلا به کمخونی درمان شده بیشتر از گروه شاهد بود (01/0=p) ولی این عارضه محدود به افرادی بود که در بررسی سه ماهه سوم کمخونی داشتند.
نتیجهگیری: کمخونی در بین زنان باردار از شیوع قابل توجهی برخوردار است. با توجه به این که کمخونی فقر آهن شایعترین علت آن میباشد با تجویز آهن تکمیلی میتوان از شیوع آن کاست و از عواقب آن که متوجه مادر و جنین میباشد، جلوگیری کرد. در نهایت افرادی که درمان کمخونی آنها در مراحل اولیه حاملگی شروع شود با خانمهای سالم از نظر عوارض حاملگی تفاوتی نشان نمیدهند که این یافته تأکیدی بر اهمیت درمان این گروه از بیماران است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |