دوره 22، شماره 3 - ( 7-1395 )                   برگشت به نسخه مرتبط | برگشت به فهرست نسخه ها

Piroozi B, Moradi G, Esmail Nasab N, Ghasri H, Farshadi S, Farhadifar F. Evaluating the effect of health sector evolution plan on cesarean rate and the average costs paid by mothers: A case study in Kurdistan province between 2013-2015. Journal of Hayat 2016; 22 (3) :245-254
پیروزی بختیار، مرادی قباد، اسماعیل‌نسب نادر، قصری هومن، فرشادی صلاح‌الدین، فرهادی‌فر فریبا. بررسی تأثیر طرح تحول نظام سلامت بر میزان سزارین و میانگین هزینه پرداخت شده توسط مادران: مطالعه موردی استان کردستان 94-1392. حیات. 1395; 22 (3) :245-254

1- دانشجوی دکتری تخصصی سیاستگذاری سلامت، گروه مدیریت و اقتصاد سلامت دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- عضو مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، استادیار گروه آموزشی آمار و اپیدمیولوژی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان ، moradi_gh@yahoo.com
3- عضو مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، استاد گروه آموزشی آمار و اپیدمیولوژی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان
4- متخصص داخلی، معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان
5- کارشناس ارشد مدیریت اجرایی، واحد اقتصاد سلامت، معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان
6- دانشیار گروه آموزشی زنان و زایمان دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان

زمینه و هدف: میزان سزارین در دو دهه اخیر در ایران روند رو به رشدی داشته است. برنامه «ترویج زایمان طبیعی» در قالب طرح تحول نظام سلامت در کشور به منظور افزایش زایمان طبیعی اجرایی شده است. هدف پژوهش حاضر تعیین تأثیر طرح تحول نظام سلامت بر میزان سزارین و هزینه پرداخت شده توسط مادران بستری در بیمارستان‌های استان کردستان است.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی به صورت طولی و گذشته‌نگر انجام گرفته است. میزان سزارین در همه بیمارستان‌های استان کردستان برای سال 1392 و طی یک سال بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت و همچنین داده‌های مربوط به درصد پرداخت از جیب در یکی از بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی کردستان که به صورت تصادفی انتخاب شد، مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها در نرم‌افزار SPSS v.20 تحلیل شد.

یافته‌ها: میزان سزارین در استان کردستان طی یک سال بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت، نسبت به میزان پایه خود در سال 1392، کاهشی 02/14 درصدی داشته است (001/0p<). میانگین درصد پرداخت صورت حساب بیمارستان از جیب قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت 05/16% بوده است. این درصد بعد از اجرای مرحله اول و سوم طرح به 30/4% و 5/2% کاهش پیدا کرده است.

نتیجه‌گیری: برنامه ترویج زایمان طبیعی، به هدف از پیش تعیین شده خود، یعنی کاهش 10 درصدی میزان سزارین طی یک سال بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت نسبت به میزان پایه، دست یافته و درصد هزینه پرداخت شده از جیب در صورت حساب بیمارستان کاهش چشم‌گیری داشته است.

انتشار: 1395/8/9 | انتشار الکترونیک: 1395/8/9