زمینه و هدف:بعد از زایمان ۱۰ تا ۱۵% از زنان دچار افسردگی میشوند این مطالعه به منظور بررسی تأثیر اقدامات حمایتی در دوران بارداری بر پیشگیری از افسردگی پس از زایمان انجام شده است.
روش بررسی: این تحقیق از نوع کارآزمایی بالینی است. حجم نمونه ۴۴۰ نفر که از بین مراجعین به مراکز بهداشتی شهرهای آستانه و لاهیجان که واجد شرایط نمونه بودند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. به گروه مورد آموزشهای لازم در زمینه بارداری، زایمان و حوادث پس از زایمان و چگونگی برخورد با مشکلات پس از زایمان داده شد و گروه شاهد از مراقبتهای رایج مراکز بهداشتی بهره گرفتند. در پایان، در فاصله ۴ هفته تا ۲ ماه پس از زایمان با استفاده از پرسشنامه بِک میزان افسردگی در دو گروه سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از روشهای آماری توصیفی و استنباطی (مجذور کای و آزمون تی) و نرمافزار SPSS استفاده شد.
یافتهها: میانگین نمره افسردگی در گروه شاهد ۶۹/۸ و در گروه مورد ۰۸/۷ بود. میانگین کلی نمونهها ۹۷/۷ با انحراف معیار ۲۱/۷، شیوع افسردگی (افرادی که نمره بِک بالاتر از ۱۶ داشتند) در گروه مطالعه ۵/۶% و در گروه شاهد ۶/۱۸% بود.
نتیجهگیری: آموزش و اقدامات حمایتی در دوران بارداری در پیشگیری از افسردگی پس از زایمان مؤثر است (۰۰۱/p<).