محبوبه سجادی، فهیمه داودآبادی، سیما زاهدی، فاطمه رفیعی،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: هیسترکتومی یکی از رایجترین جراحیهای زنان است که سبب ایجاد عوارض جسمی و روانی زیادی از جمله اضطراب میشود. این مطالعه با هدف مقایسه تأثیر تنفس دیافراگمی و لب غنچهای بر اضطراب زنان تحت هیسترکتومی انجام گرفته است.
روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی دوسوکور، ۱۲۶ بیمار مراجعهکننده به بیمارستان طالقانی اراک در طی سال های ۹۸-۱۳۹۶ به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و با استفاده از جدول اعداد تصادفی به دو گروه تنفس دیافراگمی و لب غنچهای و یک گروه کنترل تخصیص یافتند. پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر عصر روز قبل از عمل (قبل از مداخله)، یک ساعت قبل از ورود به اتاق عمل (بعد از مداخله) و دو ساعت بعد از عمل تکمیل شد. دادهها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرمافزار SPSS نسخه ۱۶ تحلیل شد.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار نمره اضطراب گروه تنفس دیافراگمی، تنفس لب غنچهای و کنترل قبل از مداخله به ترتیب ۴۹/۱۰±۳۳/۵۵، ۸۴/۹±۴/۵۵ و ۳۱/۱۱±۰۷/۵۵ بود، که از نظر آماری اختلاف معناداری نداشت (۹۸۳/۰=p). یک ساعت قبل از جراحی (بعد از انجام مداخله) این میانگین به ترتیب به ۵/۸±۹۸/۴۱، ۸۸/۷±۴۳/۴۲ و ۵/۱۱±۸۶/۵۲ و پس از جراحی به ترتیب به ۱۳/۸±۷۹/۳۷، ۸۸/۷±۰۷/۳۸ و ۳۵/۱۱±۶۲/۵۰ کاهش یافت و اختلاف آماری معناداری مشاهده شد (۰۰۰۱/۰p<). میانگین نمرات اضطراب در بین گروه تنفس دیافراگمی و گروه تنفس لب غنچهای بعد از انجام مداخله اختلاف معنادار آماری نداشت (۹۹۹/۰=p).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که تنفس دیافراگمی و لب غنچهای موجب کاهش اضطراب زنان تحت هیسترکتومی شده است. استفاده از این شیوه غیردارویی و در دسترس برای کاهش اضطراب قبل و بعد از جراحی هیسترکتومی پیشنهاد میشود.
ثبت کارآزمایی بالینی: IRCT۲۰۱۸۰۱۰۳۰۳۸۲۱۱N۴