زمینه و هدف: تأخیر در تخلیه معده از مشکلات شایع بیماران تحت تهویه مکانیکی بستری در بخشهای مراقبت ویژه است که از طریق لوله تغذیه میشوند. براساس مطالعات طب فشاری میتواند باعث افزایش حرکات معده گردد. این مطالعه با هدف تعیین اثر طب فشاری بر میزان تخلیه معده در بیماران تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش مراقبت ویژه انجام یافته است .
روش بررسی: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 78 بیمار تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش مراقبتهای ویژه به روش در دسترس انتخاب و با روش تخصیص تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. در گروه آزمون، طب فشاری با بستن مچبند در هر دو دست به مدت چهار روز در نقطه نیگوان اعمال شد. حین پذیرش و قبل از هر نوبت گاواژ، حجم باقیمانده معده اندازهگیری و ثبت شد. میانگین حجم باقیمانده معده دو گروه در بدو پذیرش و چهار روز بعد از مداخله با یکدیگر مقایسه گردید. دادهها با نرمافزار SPSS v.16 تجزیه و تحلیل شد .
یافتهها : مقایسه میانگین حجم باقیمانده معده در دو گروه در بدو پذیرش با استفاده از آزمون تیمستقل و روزهای اول تا چهارم بعد از مداخله با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که بدو پذیرش و روز اول بعد از مداخله اختلاف دو گروه معنادار نبود (05/0< p ) اما اختلاف روز دوم تا چهارم معنادار بود (05/0> p ). تفاوت میانگین حجم باقیمانده معده در چهار روز تکرار متوالی بعد از مداخله در بیماران گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد با استفاده از آزمون اندازههای تکراری نیز معنادار بود (011/0= p ).
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد طب فشاری میزان تخلیه معده را در بیماران تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش مراقبتهای ویژه افزایش میدهد. بنابراین با توجه به این که مچبند طب فشاری وسیلهای راحت، ارزان، در دسترس و بدون عارضه جانبی است، پیشنهاد میشود جهت بهبود تخلیه معده و پیشگیری از عوارض ناشی از تأخیر در تخلیه معده در بخش مراقبتهای ویژه به کار برده شود .
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |